SAYUR LEMAK PISANG MUDA

Seri Kandi Tanah Jauhar
0

Assalamualaikum...

BILA ibu Sk telefon dan beritahu beliau masak Asam Pedas dengan Sayur Pisang, sepuluh kali Sk telan ailio menunggu petang. Sengaja pulak tak beli makan tengahari, masakan ibu punya pasal, haha. Kurang nikmat kalau dimakan ketika perut tidak berapa lapar, jadi kosongkan perut luas-luas. Alhamdulillah, syukur masih dapat menikmati air tangan ibu tercinta.


BAHAN
Sesisir pisang pinang
1 1/2 kotak santan 
segenggam ikan bilis*
1 labu bwang bsar*
 5 ulas bwang mrah*
3 ulas bwng putih (*tumbuk halus)
garam sesedap rasa
air secukupnya untuk merebus pisang

CARA
1. Cuci pisang bersih dan dipotong dua serta disiat kulitnya (jangan pulak buang kulit tu ya)
3. Tumbuk isi pisang pecah-pecah sahaja 
4. Rebus pisang dan kulitnya sehingga empuk
5. Buang air rebusan 
6. Dalam periuk yang sama, masukkan bahan yang ditumbuh, sekotak santan (200 ml) dan sedikit air serta garam secukup rasa.
7. Masak hingga mendidih, kacau sentiasa.
8. Apabila sudah mendidih, tambahkan 1/2 kotak lagi santan. 
9. Kemudian masukkan daun selasih atau daun kunyit.
10. Kacau sekejap dan sedia untuk dihidangkan.

** jika suka boleh tambah sedikit lada hitam tumbuk.


Post a Comment

0Comments

Blog ini merupakan blog peribadi. Segala tulisan di dalamnya merupakan pengalaman sendiri atau pandangan peribadi Sk terhadap sesuatu produk, makanan atau perkhidmatan. Sk juga tidak bertanggungjawab sekiranya anda tidak mendapat kualiti produk, makanan atau perkhidmatan sebagaimana apa yang dinyatakan di dalam blog ini.

Segala komen yang dituliskan di sini adalah di bawah tanggungjawab pengomen sendiri. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghantar email kepada serikanditanahjauhar@gmail.com

Terima kasih

Post a Comment (0)

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Ok, Go it!