MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Thursday, December 29, 2016

DIARI DISEMBER 2016 PART 1

Assalamualaikum...

LAGI beberapa hari sahaja kita akan menjengah ke tahun baru 2017. Wawawa.. cepatnya dah tahun baru, rasa macam baru jer tempah baju-baju sekolah Iman tahun lepas tetiba hari ini kakak tailor dah bagi baju baru untuk dipakai Ahad depan, hihi. Tahun depan Iman akan masuk ke tingkatan 4, Alhamdulillah. Sekejap jer masa berlalu, rasa macam baru jer hantar dia masuk tadika. Disebabkan Sk kesuntukan masa jadi entry hari ini Sk akan masukkan semua peristiwa yang berlaku sepanjang Disember 2016 yang SK ingat dan yang pastinya paling penting. Entry ni agak panjang, siapa yang suka baca tu bolehlah baca berdikit-dikit.. kah kah kah. Ada ke yang suka???

LAGI-LAGI MELAKA


Kami ke Melaka lagi, seminggu selepas menghadiri jemputan perkahwinan anak sepupu Sk dalam post sebelum ini. Kali ini pergi semata-mata nak pekena Coconut Shake Klebang dan makan nasi lemak ikan bakar di Anjung Batu... trip sehari yang memenatkan tetapi enjoyyyyyy! Perjalanan yang tidak dirancang sebenarnya. Sebelum ke Melaka tu kami singgah ke bank kononnya ER nak tukar kad atm yang viral katanya kena tukar. Setelah mendapat penjelasan yang melegakan dari pegawai bank yang menyatakan cuma pengguna kad debit sahaja yang wajib tukar, kami terus menuju ke kedai mamak berhampiran untuk bersarapan. Lepas sarapan tulah.. tetiba sampai ke Melaka, hahahaha.


Sementara menunggu kedai ikan bakar buka, kami mengambil kesempatan untuk window shopping dan membeli kasut sekolah Iman di AEON Bandaraya. Selepas memilih dan mencuba saiz yang sesuai, promoter kasut tu menyuruh kami membayarnya dulu sebelum datang semula mengambil kasut. Jadi lepas bayar tu, kami pun pergilah ambil kasut. Lepas tu jalan-jalan lagi berkenanlah pulak dengan beberapa kedai pakaian plus size di sini, sangkut jugaklah dua tiga helai.. hahahah.

Image may contain: shoes

Esoknya tu, Iman kononnya nak  cat walk dengan kasut baru kan.. tetiba rupanya kasut tu dua-dua belah kanan.. aduyaiiiii. Tu satu, masalah yang kedua, kasut satu saiz 7 satu lagi saiz 5.. fuhhhhhh! Kami kemudiannya menelefon AEON meminta penjelasan. Pada mulanya mereka meminta tempoh 48 jam tapi ER paksa untuk selesaikan hari itu jugak. Dapatlah kami membuta pertukaran di AEON Tebrau pada hari itu juga, syukur dipermudahkan.


Sejak berpuluh tahun lalu memang suka makan Ikan Bakar Anjung Batu. Seperti biasa setiap meja akan dihantar nasi lemak bungkus, jeli kelapa, tapai ubi dan tapai pulut serta otak-otak.


Selalu pilih ikan jenahak, kali ni nak makan ikan siakap pulak.


Kepah Retak Seribu Goreng Cili


Sotong Goreng Tepung ni kalau tak buat SK merajuk tau, hahaha


Ini kalau tak ada, ER pulak merajuk, huhu


Ambil udang enam ekor jer, sorang dapat dua.. burpppp! Alhamdulillah.

PT3 2016

Alhamdulillah.. Keputusan peperiksaan PT3 akhirnya diterima juga dalam paksa dan terpaksa.
Walaupun keputusan Iman agak baik tetapi ada juga yang tersasar dari target. Namun bak kata orang sekarang, PT3 bukan penentu segala.


Malam tu, ER mengajak kami ke HotPot Pondok-Pondok Cafe bagi meraikan Iman.
Sebelum ini SK pernah menulis tentang HotPot Cafe tapi kali ini HotPot telah berpindah kedai ya, bukan di tempat dulu lagi. Kedai ini terletak di bangunan kedai baru berhampiran dengan AEON Taman Universiti.

Iman nak makan apa, cakap aje. 
Terus Iman mintak Dulang Western.. hohoho. 
Sedap sangat dan memenuhi citarasa kami.


Setiap dulang western ini mengandungi Lamb Grill, Fried Chicken Chop, Kentang Goreng, Coleslow, Salad dan dua jenis sos. Harga RM49.90. Boleh makan 3 - 4 orang.


Seperti biasa Iman sangat sukakan Ice Blended, pilihannya kali ini Chocolate Banana.


ER kata nak makan Mee Udang jugak. Okey, ni mee udang biasa harganya RM9.90 (tak silap) tapi rasanya sangat-sangat sedap.. sungguhhhh.. tak tipu. Berbeza dari mee udang yang pernah Sk makan di restoran ini dalam post yang dulu. Malam tu semua tidur kekenyangan, hahahaha.

BENGKEL PEMBANGUNAN SOALAN DI CAMERON HIGHLANDS 

No automatic alt text available.

Esoknya, Sk dan seluruh warga kolej terlibat dengan trip melancong sambil berbengkel di Cameron Highlands, Pahang. Fuhhhh, pukul 4 pagi dah mandi sebab Rombongan Cik Kiah akan bertolak pada jam 5.00 pagi. Dua tiga hari sebelum bertolak, macam-macam pesanan yang Sk tinggalkan untuk Iman... huhuhu.

Image may contain: outdoor

Teruja sangat dengan bengkel ni sebab Sk tak pernah ke Cameron Highlands. Rasanya kalau tak kerana trip kolej ni, sampai ke sudahlah Sk cuma tengok CH dari gambar-gambar sahaja, hahaha.
Sepanjang tiga hari di sini, kami menginap di Nova Hotel & Residents  yang terletak di Brinchang. Menurut katanya, ini adalah antara kawasan yang paling sejuk di CH ditambah lagi dengan cuaca yang hujan sepanjang kami di sini. Brrrrrrrrrr.. air paip dari tandas macam ada ais woooo sebab tiada heater kan untuk air tandas. Cuma sinki dan shower sahaja yang ada heater.

Image may contain: people sitting, living room and indoor

Aaaa... cantik sungguh tempat penginapan yang disediakan. Setiap kami ditempatkan di sebuah apartment tiga bilik, dua bilik air dan setiap apartment berkongsi 6 orang. Ruang tamu yang besar dan selesa serta balkoni untuk menghirup udara sejuk yang menyegarkan.

Image may contain: table and indoor

Kalau nak buat kenduri senang ni, hahahaha.

Image may contain: bedroom and indoor

Laju-laju cop Master Bedroom.. hehehe. Macam biasa lepas masuk bilik, Sk akan keluarkan baju-baju dan gantung dalam almari. Apa kata orang tu, buat macam rumah sendiri.. gituuuu.

Image may contain: one or more people

Bilik air yang bersih dan selesa tapi sayangnya housekeeping tak lap betul-betul dinding bilik air dan kepala-kepala paip. Begitu juga dengan tangki air juga tak dilap bersih. Yang paling haru, pekerja housekeeping tak bersihkan bilik langsung pada hari kedua sedangkan sepatutnya setiap bilik perlu dibersihkan setiap hari termasuk menggantikan tuala, betul tak? Haa.. itulah yang tak best.. mungkin mereka kekurangan pekerja.

Image may contain: indoor

Dapur yang lengkap dengan segala kemudahan. Kawan Sk petang hari pertama tu terus beli keledek dan memasak guna mocrowave. Haaa.. sedap rupanya keledek rebus macam dalam cerita Korea tu ya.. serius, Sk pertama kali makan, hahaha.

Image may contain: 5 people, people smiling, outdoor

Acara bebas sebelum mendengar taklimat di sesi malam. Kak Min (sebelah Sk) tulah yang rajin rebus keledek, hehehe.

Image may contain: fruit and food

Tengok-tengok dulu.

Image may contain: fruit and food

Bagi Sk harganya agak mahal jugak. Siapa kata sayur di CH murah? Huhu.

Image may contain: food

Makan malam pertama Sk di CH, dah macam makan Nasi Ambeng pulak, hahahaha.

Image may contain: 9 people, people sitting and indoor

Lepas makan, kena dengar taklimat.. ngantuk wooo.. masa ni dah pukul 9 malam. Dahlah sejuk.. brrrrrrr. Habis jer taklimat, pergi berpoya-poya kat taman tema mini yang terletak di kawasan hotel. Syok giler makan jagung bakar dan jagung rebus kongsi ramai-ramai. Sabar ajelah. Gambar takde, boleh tengok video yang Sk kongsi di IG.

Image may contain: food

Sarapan hari pertama. Mee Goreng Kicap. Nasi Goreng Kicap dan Bubur Nasi.
Lepas tu, pulun pulak makan Bihun Sup.. kuat makan betul.. haha. Tapi Bihun Supnya sedap tau!

Image may contain: food

Kemudian sesi bengkel pun diteruskan. Semangat masing-masing berkobar-kobar tau, hehehe.
Petang tu kami ke Pekan Brinchang dan diberi masa dua jam untuk shopping.. huwa huwa huwa.

Image may contain: 3 people, people smiling, drink, hat, closeup and food

Strawberry Coklat haruslahhhhh!

Image may contain: 1 person, sitting and drink

Terus lupa anak kat rumah.. hahaha.

Image may contain: one or more people and people standing

Alamak! Duit tak cukup ke kak???

Image may contain: 2 people, food

Semuanya digoreng tepung.

Image may contain: food

Ketam Goreng Tepung

Image may contain: 1 person, food

Udang 8 ekor RM10, murah!

Image may contain: food

Udang dan Sayur Goreng Tepung menjadi santapan petang itu sebelum ke sesi malam.

Image may contain: food

Malam tu dah tak larat nak makan.. tapi makan jugaklah.. hahaha.

Image may contain: drink and food

American Breakfast sebelum sesi pembentangan.. hurmmm.

Image may contain: food

Dah kenapa tak kenyang-kenyang???

Image may contain: 8 people, people smiling, people sitting and indoor

Semua happy maklumlah nak balik dahhhh!

Image may contain: 14 people, people smiling, people standing

Wajah-wajah ceria. Terima kasih bos. Tahun depan Langkawi ke Bandung ke.. ya bos :)))

Image may contain: food

Mula ingatkan chef kat hotel ni pandai masak kicap jer.. kekekeke.


Image may contain: 1 person, standing, plant, tree and outdoor

Selamat Tinggal Cameron.. semoga dapat datang lagi bersama saudara maraku.. hahaha.

Bersambung di Part 2

Sunday, December 18, 2016

DARI PENANG KE SEREMBAN

Assalamualaikum...

SAMBUNGAN dari post sebelum ini..


SETELAH beberapa kali makan di Nasi Kandar Deen Maju, Sk telah membuat keputusan bahawa
Deen Maju adalah antara restoran nasi kandar yang terbaik di Pulau Pinang malah Sk berani menyatakan bahawa ia lebih sedap dari NK Kampung Melayu yang menjadi pujaan sebelum ini.. hahahaha. Satu lagi faktor adalah dari segi harga, Deen Maju antara yang paling murah jika dibandingkan dengan tempat lain. Burppp.. Alhamdulillah.


Sarapan pilihan Sk pada hari terakhir di Penang, Italian Breakfast. 
Untuk ibu, Sk ambilkan nasi lemak dan kari kambing, hajat hati nak makan roti canai (lagik) dengan kari kambing tapi memang dah tak larat nak makan. Hati ni dah ingat nak balik aje. Betullah kata orang, jika kita berjalan ke satu-satu tempat tu, cukup jer tiga hari kita akan jemu dan ingat balik ke tempat asal kita.. huhu.


Tetapi.. tak boleh balik lagi sebenarnya sebab kami perlu menghadiri satu jemputan perkahwinan di Melaka. Disebabkan beberapa hotel yang kami hubungi di Melaka telah penuh, dan jemputan pun hanya bermula pada pukul 2 petang pada hari berikutnya, kami telah mengambil keputusan untuk tidur semalam di Seremban. Sampai di Seremban, hari pun petang. Jadi malam tu setelah menggoogle tempat makan menarik, ER memilih untuk makan di Restoran Hainam milik Cina Muslim di Seremban 2.

Di sebabkan kali terakhir kami makan adalah pada waktu sarapan, maka ER telah menjadi giler lapar.. hahaha. Bayangkan dia boleh minta nasi goreng dan Yee Mee Kantonis. Lepas tu dipaksanya Sk tolong habiskan mee dia.. memang tak laratlah. Disebabkan lapar yang amat, maka datanglah tamak, siap order sate lagi, hahaha. Mujur semua habis kecuali Yee Mee.. sabar ajelah.


Kantonis Kuey Teow yang sangat sedap walaupun kuahnya pekat likat tapi sangat berasa.
Ini pilihan Iman dan Azwa.
Sk, ibu dan ER makan nasi goreng.. sedap sangat nasi gorengnya patutlah pelanggan tak putus-putus.



Esoknya kami menghadiri majlis perkahwinan anak sepupu Sk, Nadia dan suaminya Syafiq di Hotel Seri Malaysia Ayer Koeroh, Melaka.
Wowwww.. majlis perkahwinan paling meriah Sk hadiri tahun ini rasanya.
Terima kasih Abang Abid dan Kak Julaiha yang sudi mengundang kami sekeluarga.



Dah kenapa, tak kenyang ke makan kenduri.. hahahaha.
Cukupkan syarat katanya... kami ke Sup Fullamak di Klebang.
\

Alhamdulillah, diberi peluang lagi oleh Allah SWT untuk menikmati makanan yang sedap, syukurrrr...


Salam Sayang dari Sk, jumpa lagi di lain ketika.
Wassalam.

SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA

Assalamualaikum... ALHAMDULILLAH... Dapat lagi bertemu Ramadhan kali ini. Ramadhan yang penuh keberkatan dan kemuliaan. Ramadhan ...