MESTI KLIK

MESIN TEKAN CRUST TART

MESIN TEKAN CRUST TART
PEMBERITAHUAN : Sebarang pertanyaan atau tempahan mesin tart dan sebagainya hendaklah diajukan melalui sms dan whatsapp sahaja ke talian 0127844524. Terima kasih.

Monday, April 17, 2017

KEKAPIS MASAK CILI

Assalamualaikum...

LAMA tak post resipi di sini.
Kalau tengok di side bar Blog Che Mat Gebu
CMG ada letakkan link Blog Sk sebagai Blogger Dapur
Ya Allah, malunya... ni Blogger Dapur Tak Berasap namanya
kah kah kah
Eh, macam best pulak nama Blogger Dapur Tak Berasap tukan..
hahahaha.

Image may contain: food

Nahhhh..
Sk nak kembali perasapkan blog ini dengan resipi-resipi
Tak kisahlah kalau tak ada siapa yang heran
atau tak ada sesiapa yang nak tiru resipi Sk
kikikiki
Sebab ini masakan favourite Iman dan Encik Rizar
jadi kita tampal resipi di sini.

Kekapis ni Sk beli di Tapak Jualan Makanan Laut Orang Asli
yang terletak bersebelahan Bayu Marina Resort di Bakar Batu.
Sekilo RM14, tak ingat dulu beli berapa
Sk pernah post di sini
Kekapis ni sedap dari kebanyakan haiwan laut bercengkerang
yang bersepupu sepapat dengannya tau
Sebab dagingnya tebal dan berisi
Kali ni Sk kopek semua kulit siap-siap
Senang kerja nak makan.. hehehehe.

Kekapis Masak Cili
Resipi : Sk

Bahan-bahan:
1 kg kekapis (kopek kulitnya siap-siap, bilas dan toskan)
Sedikit minyak masak untuk menumis
2 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
5 tangkai cili hidup*
3 - 4 hirisan halia
3 - 4 pokok daun ketumbar
3 sb sos tiram
2 sb sos tomato
1 sb sos ikan
3 sb jus limau nipis
1 sb cuka makan
2 sb gula pasir

Cara-cara:

Kisar halus bahan bertanda * dengan sedikit air.
Panaskan minyak masak dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar dan hirisan halia hingga naik bau.
Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan.
Kacau rata.
Masukkan gula dan biarkan ia merenih sekejap.
Masukkan jus limau nipis dan cuka makan.
(Tidak perlu masukkan garam sebab semua sos dan bergaram)
Masukkan tangkai pokok ketumbar, 
(asingkan daunnya untuk ditabur bila hendak dihidangkan)
Kemudian masukkan kekapis, gaul rata.
Biar ia masak anggaran 6 - 8 minit.
Tutup api.
Taburkan daun ketumbar ketika menghidang.

Selamat mencuba.
Wassalam.





7 comments:

  1. Kakcik tak pernah masak kekapis. Makan pun kakcik tak ingat sama ada pernah makan atau tidak... :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pedih perut kita kalau datang blog Kak Sari

    Jemput Datang Blog <a href="http://suzlinazreena.blogspot.com/>#TheRealBloggerMak</a>

    ReplyDelete
  4. Petang2 ni asal tenguk makanan aje, terus jadi lapo

    ReplyDelete
  5. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

tak nak komen???
urmmmm.. malaslah nak cerita lagi :)))))

JAP LAGI BUBUH TAJUK

Assalamualaikum... Salam Nuzul Quran buat semua pembaca yang beragama Islam  dan selamat meneruskan menjalani ibadah puasa.  Hurmm....